Evenimente

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Pe 30 septembrie vă invităm să ne bucurăm împreună de tradiționalul eveniment cultural pe care asociația noastră, Agora for Life, îl organizează în fiecare toamnă la Conservatorul Regal din Bruxelles - concertul de muzică clasică DOR.

https://www.facebook.com/events/1243020003058210?active_tab=about

Prin acest eveniment ne dorim, pe de o parte, să alinam dorurile românilor aflați departe de țară, pe de alta să câștigăm noi prieteni pentru România. Început în anul 2018 din dorința de a vorbi, în inima Europei, despre valorile perene ale țării noastre, concertul DOR ajunge în această toamnă la cea de-a cincea ediție.

Invitații acestei ediții sunt: soprana Angela Ceban, Opera Monnaie din Bruxelles, Călin Han, un tânăr pasionat de instrumente tradiționale de suflat și promotor al acestora, pinistul și dirijorul Andrei Marta, cu care colaborăm încă de la prima ediție și violonistul Remus Azoitei, invitatul special, profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, acompaniați de orchestra DOR.

Vă așteptăm sâmbătă, 30 septembrie ora 19:00, la Conservatorul regal din Bruxelles, să ne alinăm dorurile cu DOR!

Rezervări şi detalii la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la telefon 0478543622.
Rezervările vor fi confirmate doar după efectuarea transferului bancar de 30 eur/pers ( bilet standard) sau 20 eur ( copii sub 12 ani) în contul asociaţiei noastre:

Agora for life VZW

IBAN: BE67 1030 3811 3287, Crelan Bank.

Comunicare: concert DOR, nume, prenume, număr persoane.

 

 

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

 

Cu inima plină de bucuria întâlnirii cu oamenii extraordinari ai satului românesc, aduși la Bruxelles de invitații noștri, fotograful Răzvan Voiculescu și interpreta de muzică tradițională Lorena Oltean, de cea cu oaspeții minunați care ne-au trecut pragul evenimentului și împreună cu care am trecut granițe, am parcurs mii de km și am călătorit în Bucovina, în Moldova, în Oltenia, la malul Dunării și în toate colțurile de Rai în care ne-au purtat poveștile foto și video ale lui Răzvan, mulțumim cu recunoștință tuturor!

Așa cum spunea una dintre doamnele prezente la eveniment, când vedem astfel de imagini din lumea satului, când ne întâlnim, prin intermediul imaginii, cu oamenii săi, ne dăm seama cât de mult ne lipsește această lume, cât de mult tânjim după țara noastră, departe de ea fiind. Evenimentul s-a desfășurat în prezența doamnei Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Regatul Belgiei, a domnului Viorel Cibotari, ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei și al Luxemburgului și a soției domniei sale, doamna Liubovi Cibotari, a doamnei consul al României Annelice Șerban, a reprezentanților ICR Bruxelles și ai Consulatului României.

Mulțumim doamnei profesoare Liubovi Cibotari pentru descrierea plină de emoție a ceea ce s-a întâmplat aseară: "Un eveniment care ne-a marcat sufletește printr-o rememorare a tradițiilor culinare românești, atât de comune și dragi, atât de cunoscute și apreciate, atât de nostalgice și binefăcătoare.

Bucătăria hoinară, ajunsă la a treia ediția, a prezentat și un film în care personajele sunt chiar bunicile noastre, rămase în acele colțuri de rai în care am copilărit și noi. Cu zâmbet cald și privire senină, bunica împletește și azi un colac în care sunt adunate toate bocetele și bucuriile unui neam, mai amestecă și azi o mămăliguță în care se aruncă un boț de brânză proaspătă cu miros de imaș verde și zbor de ciocârlie. Mi-am văzut copilăria prinsă într-un ram verde, iar lângă acel ram - imaginea frumosului meu neam, atât de drag, atât de scump. A fost o seară cât o istorie. Fericită că am putut fi acolo!!! Vă mulțumesc, Mihaela Popescu, pentru invitație.

Felicitări realizatorilor acestui eveniment remarcabil!"

Foto: Mihai Neag

 

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

https://portal.revistatimpul.ro/timpul-belgia/invitatie-la-concertul-dor-organizat-de-agora-for-life-sambata-29-octombrie-la-conservatorul-regal-din-bruxelles/?fbclid=IwAR3_wTxP_aoNKBbCW9Xd2b4V4SHKZUct8a_d2DqKNcXxgOxjKowEOO3GVmA

 

Dragă Mihaela Popescu, 

 

Ești inima Agora for Life și, așa cum îi spune titlul, scopul asociației este de a promova viața cetății, de a face lobby pentru frumos, profunzime și tradiție. Adunarea costumelor tradiționale în Grand Place de Bruxelles este în continuare o imagine reprezentativă pe care o vom ține minte. Ancoră între contemporan și tradițional, Agora for Life și-a făcut întotdeauna un scop din a purifica inima omului printr-un catharsis diversificat: de la conferințe pe teme etnografice la concerte de muzică clasică, de la expoziții de fotografie cu gust românesc la piese de teatru cu simbolism profund, de la a onora personalități valoroase, dar puțin cunoscute actualului la a prezenaa frumusețile României. Ați creat de-a lungul timpului o cerere in rândul publicului, aceea pentru a lua parte la frumosul cultural, artistic, etnografic.

 

1. Fascinația cuvântului « dor » își găsește o largă paletă de expresie prin evenimentele pe care le organizați. Care a fost cel mai emoționant eveniment de până acum, sau poate cel mai nostalgic ?

 

Toate evenimentele de până acum au o întreagă istorie în spate, pornind de la momentul în care s-a născut acea idee până la momentul în care o vedem aievea, pe scenă. În cei 7 ani de activitate am reușit să strângem un cufăr plin cu amintiri minunate, emoționante, împreună cu invitații noștri, împreună cu cei care ni s-au alăturat pe parcurs, prieteni extraordinari ai Agora…Îmi vin în minte acum câteva momente din noianul de amintiri luminoase : după evenimentul cu domnul Grigore Leșe, după ce a împărțit autografe, am zăbovit la povești într-o încăpere a Bisericii Ortodoxe din Aalst, cea care a găzduit evenimentul, prin bunăvoința părintelui Constantin Pogor. Domnul Leșe este un povestitor extraordinar și noi, ascultătorii săi (colega mea Daria Pîrvu și violonistul Tudor Andrei) am fost atât de prinși de istorisirile dansului, pline de umor, încât nu ne-am dat seama că trecuseră deja câteva ore și că toată lumea plecase ! În același registru al inimii se înscrie evenimentul cu domnul Marcel Petrișor, Dumnezu să-l odihnească, al doilea eveniment organizat de către asociația noastră, o « Șezătoare pentru suflet » care ocupă un loc cu totul special în inima mea. Zilele petrecute împreună cu un astfel de om, cu totul extraordinar, un creștin desăvârșit care are capacitatea de a-și ierta tortionarii după chinurile suferite timp de 13 ani în închisorile comuniste, vor rămâne întotdeauna marcate în sufletele noastre, ale celor care am avut privilegiul de a-l cunoaște și de a sta în preajma dânsului.

 

Și, în sfârșit, un alt moment special ar fi acela în care am pus la cale o surpriză pentru prietenul nostru drag, violonistul Tudor Andrei, invitându-i părinții, profesori de muzică în România, la Bârlad, să asiste la prima ediție a concertului DOR, fără că Tudor să știe. Surpriză a venit la finalul concertului, când mama lui Tudor, cu lacrimi în ochi, urcă pe scenă să-i dea flori fiului ei, după concert.

 

2. Cum se vede anul acesta la a patra ediție Concertul DOR din perspectiva voastră, a organizatorilor ?

 

La fiecare ediție ne lovim de multe piedici, în funcție de contextul general pe care îl traversăm. Această a patra ediție este una mai amplă decât precedentele, am lucrat mult la program împreună cu muzicienii invitați, am dorit să venim cu piese românești mai puțin cunoscute, de inspirație tradițională, care să se îmbine armonios cu ceea ce va aduce pe scenă Lorena Oltean, o voce din inima satului românesc. De data aceasta vom avea o orchestră formată din 33 de muzicieni, iar invitații vor fi: violonistul Ștefan Șimonca-Opriță, un foarte tânăr talent al școlii românești de muzică, pianistul Andrei Marta, cu care colaborăm încă de la prima ediție și – pentru a treia oară- violonistul Remus Azoiței ne va face marea onoare și bucurie de a participa la DOR !

 

Având în vedere că noi suntem o asociație micuță, în care resursele constau exclusiv în pasiune și tenacitate, nu ne este ușor, dar ne spunem că dacă am reușit să organizăm două evenimente de anvergură în plină pandemie, în 2021, acum ar trebui să fie ceva mai simplu.

 

3. Hrăniți așadar o nevoie intrinsecă sufletului românesc, aceea de a-și accesa pârghiile identitare într-o lume cameleonică cel puțin din punct de vedere cultural. A fost acesta scopul inițial sau a devenit pe parcurs ?

 

Evenimentele noastre conțin spiritul nostru, sunt făcute după chipul și asemănarea noastră (colega Daria Pîrvu și cu mine, la care se adaugă câteva prietene extraordinare, Dorina, Mădălina, Gabriela, Iulia), încercând să ignorăm vremurile pe care le străbatem. În ceea ce facem aducem sufletul și nevoile sale în prim-plan, toate evenimentele noastre fiind cumva în afara timpului în care trăim, fie că aducem oameni din lumea satului, meșteșugari, etnologi, fie că este vorba despre serate muzicale. Prin toate acestea vorbim despre valori românești, dragostea pentru România fiind, întotdeauna, firul roșu care străbate activitatea noastră din toți acești 7 ani. Prin toate aceste întâlniri cu publicul interesat de ceea ce facem noi am încercat să aruncăm o ancoră în trecut, pentru a nu ne lăsa duși de val.

 

4. Cum se susține asociația și ce putem face pentru a o susține ?

 

Așa cum spuneam mai sus, resursele noastre sunt limitate, în sens strict pragmatic, dar infinite, în sens metaforic, pentru că înseamnă inimi care bat în ritmul țării noastre, pasiune, prietenie. Când toate acestea sunt puse împreună, reușesc să compenseze orice piedici materiale sau de altă natură.

 

Ne-am bucura ca toate semințele sădite în acești ani să dea roade, să se regăsească cât mai mulți membri ai comunității românești din Belgia ( și nu numai) în ceea ce facem, ne-ar plăcea ca bucuriile noastre să fie împărtășite cu cât mai mulți prieteni ai Agora !

 

Un prilej ar fi pe 29 octombrie, la Conservatorul Regal din Bruxelles, să ne bucurăm de un DOR cu totul special, organizat cu multă migală, timp de aproape un an de zile. Ar fi o minunată susținere !

 

https://www.facebook.com/events/589316246077913

 

5. Prezența multor muzicieni români de talie internațională în cadrul evenimentelor organizate de Agora For Life la Bruxelles a strâns întotdeauna un public numeros. Care sunt mărturiile artiștilor după spectacole ?

 

Avem o carte de onoare în care invitații noștri își aștern gândurile după evenimente, când recitesc ce scriu acolo mi se pare că nu merităm cuvintele atât de frumoase, că nu am făcut suficient, că ar fi putut fi mai bine, întotdeauna. Dar invitații noștri, de o sensibilitate și generozitate extraordinare, au intuit spiritul a ceea ce facem, onestitatea demersului nostru cultural și ne scriu în același spirit.

 

Faptul că un muzician de talia violonistului Remus Azoiței, care este și profesor de vioară la Academia Regală de Muzică de la Londra, membru al juriului Festivalului Enescu, care susține zeci de concerte în diferite țări, și-a făcut loc în agenda de trei ori pentru a participa la concertul DOR, este cea mai puternică mărturie și încurajare pentru noi !

 

6. Care este sfatul tău, Mihaela, pentru iubitorii de frumos și căutătorii de adevăr ?

 

Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, fiecare vede FRUMOSUL în felul sau, iar ADEVĂRUL umblă cu capul spart prin lume…

 

Aș evoca doar ceea ce scria Eliade în « Noaptea de Sânziene » : “S-ar putea întâmpla fel de fel de miracole… Dar trebuie să te înveţe cineva cum să le priveşti, că să ştii că sunt miracole. Altminteri, nici măcar nu le vezi. Treci pe lângă ele şi nu ştii că sunt miracole. Nu le vezi…”

 

Cu mulțumiri pentru interviu, în numele întregii echipe Agora,

 

Mihaela Popescu

 

Concertul DOR este sinonimul căutărilor și abundenței sufletești. Organizat toamna ca o sărbătorire a roadelor coapte și gata de a fi consumate drept recompensă unei munci asidue și unirii unor deziderate culturale profunde, Concertul DOR simbolizează belșugul creației românești, încărcată de har și vrednicie, o invitație accesibilă tuturor. Să ne bucurăm așadar și în această toamna de darul frumosului !

 

Interviu realizat de Cristina Pop

 

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Vă invităm, pe 29 octombrie la ora 19:00, la a patra ediție a concertului DOR, o călătorie în profunzimea sufletului românesc, prin îmbinarea muzicii clasice cu muzica tradițională. Vom parcurge distanța de la muzica ancestrală a lumii satului, modalitate de alinare a DORului și expresie a creativității țăranului român, la muzica clasică, călătorie pe parcursul căreia vom revela legătura între clasic și tradițional. Această revelație este posibilă prin participarea artiștilor : Lorena Oltean, discipolă a maestrului Grigore Leșe, Ștefan Șimonca-Oprița, tânăr violonist extrem de talentat, Andrei Marta, pianist în căutarea neobosită a desăvârșirii artistice, Remus Azoiței, invitatul special, violonist care ne încântă cu tehnica sa fabuloasă și cu sensibilitatea interpretării.

 

Rezervări şi detalii la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la telefon 0478543622.
Rezervările vor fi confirmate doar după efectuarea transferului bancar de 30 eur/pers ( bilet standard) sau 20 eur ( copii sub 12 ani) în contul asociaţiei noastre: Agora for life VZW IBAN: BE67 1030 3811 3287, Crelan Bank. Comunicare:concert DOR, nume, prenume, număr persoane.
 
On October 29th, 19h00, we invite you to the fourth edition of concert DOR, a journey into the depths of the Romanian soul, through the marriage of classical and traditional music. We will cover the distance from peasants’ ancestral music – a means of soothing one’s yearning (DOR) – to classical music in an attempt to reveal the connection between classical and traditional.
The following artists will make this revelation possible: Lorena Oltean, an apprentice of master Grigore Leșe, Ștefan Șimonca-Oprița, an extremely gifted young violin player, Andrei Marta, a piano player unceasingly searching for artistic perfection, Remus Azoiței, our special guest, violinist with a fluid melodic sensibility and sparkling technique.
 
For booking and details: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. or give us a call at: 0478543622.
Your booking will be confirmed only after your transfer into the account of our association: Agora for life VZW IBAN: BE67 1030 3811 3287, Crelan Bank Communication: DOR concert, first name, surname, number of persons.